3 lépés, ami kiutat mutat ha úgy érzed: nincs tovább

2023.10.01

Válságban(?) – gyorssegély, hogy ne áss tovább, ha már a gödör alján vagy!

Egy kedves coaching Ügyfelem történetét mesélem el Neked.

Ha valaki megkérdezte, mi a helyzet velük mostanában, azt válaszolta: "minden rendben van, megy a vállalkozás, persze, vannak napi nehézségek, de összességében minden rendben. A magánéletem? Nos, az is rendben. Nincs mellettem társ? Átmeneti állapot, egyszer megoldódik ez is."

Örültem, mert sokat dolgozott már azért, hogy jól menjen a sora.

Pár nap múlva ismét összefutottunk, az előző találkozás óta mintha kicserélték volna. Karikás szemek, könnybe lábadó tekintet, görnyedt derék. Láttam, itt azonnali beavatkozásra van szükség: azonnal becipeltem magammal egy közeli kávézóba.

"Mi történt néhány nap alatt?" – tettem fel az elég banálisnak hangzó kérdést.

Belekezdett:

"Tudod, ma arra ébredtem, hogy nagyon nem vagyok jól. Kedvetlenség, sőt, annál is több. Már-már depi. Alig tudtam magam kivakarni az ágyból. Pedig muszáj indulni, reggeli, uzsonna, gyereket az iskolába, aztán tovább, a napi dolgomra… Állj! Mi is a mai napi dolgom? Gyerek, háztartás, cégépítés, ügyfelek, – azt sem tudom, mihez kapjak hirtelen. Rengeteg munka, rohanás, stressz – alig valami látható eredmény. Mintha megfeneklett volna az életem. Mi lesz velünk? Mi lesz velem?"

Átvettem a szót: "Emlékszel, mit mondtál pár napja? Minden rendben. Most azt kérdezem Tőled: ha valahol minden rendben, ott miért lenne szükség a változásra? Ha valahol teli a pohár, minek kellene még tovább tölteni? Oda felesleges a segítség, máshol nagyobb szükség van rá. Tehát ne csodálkozz, ha nem érkezik támogatás, hiszen nem kértél. Mert minden rendben... Valóban minden rendben?"

Nézett rám, eleinte még kissé fátyolos tekintettel. Kavargatta a kávéját. Zavartan ide-oda nézett a hangulatos kis kávézóban. Egyszerre nagy levegőt vett, és már szinte csillogott a szeme. Kihúzta magát, és a következőt mondta:

"Most leesett a tantusz, ahogy a kirakatból visszanézett rám kialvatlan tükörképem." Akkor, ott zokogni kezdett, és hangosan belemondta az arcomba, mintha a tükör-szemekbe mondaná: "Hatalmas nagy pácban vagyok!" (Ezt másképp fejezte ki, de az nem tűr billentyűzetet:).

Láttam rajta, hogy megkönnyebbült. Hatalmas súly gördült le a lelkéről. Miért? El is mondta: "Anzsi, annyira jó, hogy nem kell tovább ámítani magamat, és a környezetemet. Bevallottam, mi a valódi helyzet. Először magamnak."

Abban az 5 percben semmi sem változott, valami mégis gyökeresen átalakult. Ettől kezdve megállíthatatlan volt a folyamat. Még ott, a kávézóban megbeszéltük, mit fog tenni a következő néhány napban. Ezt most megosztom Veled is lépésről lépésre:

  • A helyzet felismerése: szándékosan nem "problémát" írok. A probléma azonosítására fókuszáló gondolkodásmód legtöbbször megmarad az eredeti probléma síkján. Azt pedig már Albert Einstein is megmondta, hogy "Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel előállítottuk őket." Sőt, a probléma keresése negatív gondolkodásmódot sugall: keressük a hibát. Ez a működés pedig arra nevel, arra állítja rá az agyunkat, hogy a világban a hibákat találjuk meg sokkal nagyobb százalékban, mint a pozitívumokat. Ezért tartom célszerűbbnek a (számomra) semleges "helyzet" szót használni. Tehát: Ismerd fel, ha valami másképp megy, mint ahogy az számodra valóban előre vivő lenne. Felismerés, beismerés, elismerés. Nevezd meg a helyzetet, amiben vagy. Írd le, mintha kívülálló lennél, aki egyszerűen csak rámutat a szitura.

  • Tervkészítés: ez most nem egy életterv. Ennek a tervnek nagyon részletesnek, és viszonylag rövid távúnak kell lenni. A lényeg: belátható, kezelhető legyen. Érezd, hogy valóban meg tudod csinálni! Most a gyors eredmények a fontosak, de ehhez reális mértékű és időtávú célokat kell kitűzni.
  • Megvalósítás: mire ide elérkezel, már "semmi más" dolgod nincs, mint megcsinálni, amit kitaláltálJ. Ugye, mennyire egyszerű? Igen, ha mindig szigorúan csak a következő lépésre koncentrálsz. Sokkal egyszerűbb (és kevésbé nyomasztó), mint az egész heti/havi/éves listától elszörnyedni. Tudod, "Az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik" (Lao-ce) Jó utat!

Utóhang

A történet kezdete (a felismerés és beismerés) után szűk 3 hónappal az Ügyfelem vállalkozása épül, szépül. Sokasodnak a megrendelések. Magánélete is alakul: ismerkedik, egyre bátrabban. Az élete minden területén vannak lehetőségei a láthatáron. Csupán annyi most a dolga, hogy észrevegye ezeket, és éljen is velük!

Ahelyett, hogy elhiszed, próbáld ki a módszert! Tapasztald saját magad, hogyan működik.

Ha úgy érzed, ehhez támogatásra van szükséged, itt tudod felvenni velem a kapcsolatot.

Szeretettel

Anzsi